#01
FRONTZU POLITIA STORIES & LEGENDS
Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, στην λίμνη Παμβώτιδα έγινε μέχρι και ναυμαχία. Ήταν το μακρινό 1379 όταν 200 Αλβανοί κατόρθωσαν να καταλάβουν την βορειοανατολική ακρόπολη του κάστρου. Μια άλλη ομάδα από Βλάχους, Αλβανούς και Βούλγαρους από το Νησί προσπάθησε με λέμβο να αποβιβαστεί στο κάστρο. Οι αμυνόμενοι Γιαννιώτες με λέμβους και μονόξυλα απέτρεψαν την απόβαση τους ανατρέποντας την λέμβο τους, με την πρώτη ομάδα να αιφνιδιάζεται και να παραδίδεται.
#02
FRONTZU POLITIA STORIES & LEGENDS
Ο Ντουραχάν πασάς τον χειμώνα του 1434 πέρασε με ολόκληρο τον στρατό του πάνω από την παγωμένη λίμνη με στρατιωτικό βηματισμό, θεωρώντας πως πρόκειται για στέρεο έδαφος. Όταν πλέον έφτασε στην αντίπερα όχθη αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο που διέτρεξε σύσσωμο το στράτευμα, θεώρησε πως η Παναγία τους προστάτευσε οπότε δημιούργησε εκεί την Μονή Ντουραχάνη.
#03
FRONTZU POLITIA STORIES & LEGENDS
Ένα από τα γνωστότερα σημεία της λίμνης των Ιωαννίνων είναι το «Δώδεκα» όπου ο αστικός μύθος επιτάσσει πως στο σημείο αυτό η λίμνη έχει βάθος 12 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της λίμνης δεν ξεπερνά τα 9 μέτρα. Τότε τι συμβολίζει το 12!; Στην θέση που ονομάζουμε «Δώδεκα», υπήρχε ένα από τα πάμπολλα Ιταλικά φυλάκια που ήταν διάσπαρτα στην περιοχή. Ένα ήταν όμως το φυλάκιο υπ’ αριθμόν 120 όπου οι ψαράδες και οι πιτσιρικάδες ξαπόσταιναν την εποχή εκείνη. Το φυλάκιο πλέον μπορεί να μην υπάρχει αλλά το δώδεκα είναι εδώ τόσα χρόνια μετά, για να μας το θυμίζει.
#04
FRONTZU POLITIA STORIES & LEGENDS
Ένα άλλο σήμα κατατεθέν της πόλης των Ιωαννίνων είναι το «Ρολόι». Τι μετρά; Μια ψευδαίσθηση… τον λεγόμενο Χρόνο. Με την κοινή παραδοχή της επιστήμης να επιτάσσει πως το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον είναι μια ψευδαίσθηση, πώς γίνεται αυτό το κομψοτέχνημα της νεοκλασικής με χαρακτηριστικά ανατολικής αρχιτεκτονικής να γεφυρώνει το τότε με το σήμερα;
#05
FRONTZU POLITIA STORIES & LEGENDS
Το κάστρο κάποτε έμοιαζε με νησί. Η τάφρος του έφτανε μέχρι την σημερινή Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ήταν ένας ακόμη μηχανισμός του απόρθητου κάστρου των Ιωαννίνων. Μετά την απελευθέρωση όμως για λόγους υγιεινής και προς αποφυγή εξάπλωσης ασθενειών η τάφρος αποτέλεσε παρελθόν με παράκτιο δρόμο και πλατάνια να φυτεύονται τριγύρω. Χρυσαφιά το φθινόπωρο και καταπράσινα τον υπόλοιπο καιρό, τα πλατάνια καθιστούν το κάστρο «αόρατο» όταν δεν βρίσκεσαι από κάτω τους.